Wat is picanha voor soort vlees?

31 juli 2025 · door Tara

Elk land en elke cultuur brengt zo zijn favoriete vleessoorten met zich mee. Waar we in België bijvoorbeeld dol zijn op runderhaas voor onze filet pur, kun je Zuid-Amerikanen wakker maken voor picanha vlees. Maar deze picanha de boeuf begint langzaamaan ook onder de Belgische foodies populair te worden. Wat is picanha vlees nu eigenlijk en hoe kun je dit vlees het beste bereiden? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat is picanha precies voor vlees?

Picanha kent haar oorsprong in Brazilië. Het vlees dat hier gebruikt wordt, is afkomstig van de Braziliaanse Nellore koe. In andere Zuid-Amerikaanse landen kun je picanha vlees kopen van het Angus ras. Welk stuk vlees is picanha nu eigenlijk? Picanha is het deel aan het einde van de rug van de koe, boven de staart. Wij noemen het in Vlaanderen ook wel staartstuk. Omdat dit deel van het lichaam weinig beweegt, is het een heel mals stukje vlees met een dikke rand vet, ook wel vetkap genoemd. Hoe meer marmering het vlees heeft, hoe malser het is.

De beste manier om picanha te bereiden

Picanha vlees kun je op de bbq en in de oven bereiden, maar picanha komt het beste tot zijn recht wanneer je de bbq erbij pakt. Dat doe je op de volgende manier:

  • Snijden: Snijd de vetrand aan de bovenzijde kruislings in en besmeer met grof zeezout of een rub. Een bbq rub bevat zout, verschillende kruiden en specerijen die het vlees extra smaak geven. Door de vetrand kruislings in te snijden, trekt het niet krom. Omdat het zout vocht aantrekt, krijgt het vlees nog meer smaak tijdens het bakken. Picanha heeft van zichzelf al een mooie, volle smaak, dus enkel zout is al voldoende, maar een rub kan natuurlijk ook.
  • Kamertemperatuur: Haal het vlees ongeveer 90 minuten van tevoren uit de koelkast en leg het afgedekt op een bord om op kamertemperatuur te komen. Zo krijgt het zout of de rub ook genoeg tijd om lekker in het vlees te trekken.
  • BBQ: Leg het vlees met de vetrand naar boven op een bbq van 130 graden en plaats een lekbakje van aluminium onder het vlees om het gesmolten vet op te vangen. Steek een kernthermometer in het vlees en laat het garen tot de kern een temperatuur heeft van 60 graden. Bij een kerntemperatuur van 60 tot 63 graden blijft het vlees medium.
  • Rusten: Haal het vlees na het garen van de bbq en bedek met een stuk aluminiumfolie. Laat het vlees ongeveer 10 tot 15 minuten rusten, zodat de sappen zich goed door het vlees kunnen verdelen. Nu kun je de picanha serveren in dikke plakken, waarbij je altijd tegen de draad insnijdt, zodat het vlees mals blijft.

Wil je nog meer tips & tricks over de perfecte bereiding van picanha vlees? Loop dan eens binnen bij de slager en vraag naar zijn favoriete bereidingswijze. De dichtstbijzijnde slager vind je door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Info