Organiseer je een bbq of een chique diner met een mooi stuk vlees in het hoofdgerecht? Dan wil je wel zeker weten dat je voldoende vlees inkoopt voor iedereen. Maar hoeveel vlees per persoon is eigenlijk gebruikelijk? Voor bbq vlees zal dit anders zijn dan voor een stuk wagyu rundvlees bijvoorbeeld. In deze blog kijken we van hoeveel gram vlees je per persoon kunt uitgaan.
Verschillende hoeveelheden vlees
Hoeveel stukken vlees je per persoon gaat bereiden, wordt onder andere bepaald door het soort vlees. Sommige vleessoorten, zoals lamsvlees of rundvlees, verliezen vocht en vet tijdens de bereiding. Hierdoor kan het stuk vlees tot wel een kwart aan omvang verliezen. Ook de bereidingsmethode zorgt voor een ander benodigd gewicht. Zo reken je voor stoofvlees zeker het dubbele van een stukje vlees dat je als hoofdgerecht serveert en voor een bbq zelfs het drievoudige. Zet je ook nog een hoop bijgerechten op tafel? Dan mag het allemaal weer wat minder zijn. Daarnaast kun je voor kinderen ook kleinere hoeveelheden bereiden.
Hoeveel vlees koop je per persoon?
Een activiteit waar vlees centraal staat, is barbecueën. Hoeveel vlees je per persoon rekent voor een bbq verschilt per soort bbq. Bij een bbq voor kinderen zul je al snel kant-en-klare hamburgers, chipolataworstjes en kipsaté op de bbq grillen. In dat geval koop je dus het vlees per stuk. Ga je aan de slag met complete stukken gemarineerd vlees? Dan is het wel belangrijk rekening te houden met hoeveel gram vlees je per persoon op de bbq gebruikt. Of je nu bbq’t of een diner organiseert, gemiddeld kun je uitgaan van de volgende hoeveelheden:
- Hoeveel bbq vlees per persoon: Bij een bbq eet je niet alleen maar vlees. Normaal gesproken wordt er bij een bbq ook brood, gegrilde groenten en salades gegeten. Daarnaast gebruiken de meeste mensen bij bbq-vlees ook verschillende sauzen. Wanneer je hier allemaal rekening mee houdt, kom je uit op gemiddeld 350 gram vlees per persoon bij een bbq. Werk je met spiezen, worstjes, ribbetjes, kippenpootjes en hamburgers? Dan kijk je eerder naar het aantal stuks.
- Hoeveel vlees per persoon hoofdgerecht: Een avondmaaltijd of diner met vlees als hoofdgerecht ziet er qua gewicht heel anders uit. Hierbij eten je tafelgenoten namelijk 1 stuk vlees. In dat geval kijk je naar het soort vlees om de porties te bepalen. Zo reken je voor stoofvlees 1 kilo voor 4 personen, voor een biefstuk mag je uitgaan van 200 gram per persoon en voor een hele kip, of ander soort gevogelte, zelfs 500 gram per persoon. Dat komt omdat er in dat geval veel botten aan het vlees zitten. Kies je voor gefileerde kip, dan zijn de botten er al af en volstaat ongeveer 200 gram per persoon.
De slager kan je adviseren over de juiste hoeveelheden en bij de meeste slagers stellen ze ook complete bbq-pakketten voor je samen. Loop gerust eens binnen bij een slager in de buurt voor extra informatie. Je vindt de dichtstbijzijnde slagerij door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.