Wat is wagyu vlees?

13 december 2024 · door Tara

Koeien die gemasseerd worden, het beste voer voorgeschoteld krijgen en dagelijks een massage ontvangen. Over wagyu vlees doen veel verhalen de ronde, maar wat klopt hier eigenlijk van? In deze blog bekijken we waar Wagyu koeien vandaan komen en zoeken we uit of deze runderen een heuse vip behandeling ontvangen. Wat is Wagyu vlees? Je leest er alles over in deze blog.

De oorsprong van Wagyu vlees

Wagyu betekent letterlijk Japans rund en dat is het ook. Al meer dan 35000 jaar geleden kwam deze rundersoort al voor in Japan, waar ze gebruikt werden op het land. Omdat Japan geïsoleerd lag, werden deze runderen niet gekruist met andere rassen en zo ontstond de purebred, een 100% rasechte Japanse koe. Het ras valt onder te verdelen in 4 soorten Wagyu runderen:

  • Kuroge: Dit ras wordt de Japanese black genoemd en zien we altijd afgebeeld als “de Wagyu koe”. Dit is het meest voorkomende ras in Japan.
  • Akage: Buiten Japan wordt de Akage de “Japanese brown” genoemd.
  • Nihon Tankaku: De Tankaku kennen we in Europa en Amerika als de “Japanese shorthorn”.
  • Nihon Mukake: Dit type Wagyu wordt in het westen verkocht als de “Japanese polled”.

De export van Wagyu runderen werd in 1997 verboden. Hierdoor zijn er weinig 100% purebred Wagyu koeien buiten Japan, wat het vlees schaars maakt. Daarnaast leeft een Wagyu koe tot wel 33 maanden, voordat hij naar de slacht gaat. Dit is bijna 2 keer zo lang als andere vleeskoeien. Deze langere levensduur, in combinatie met de schaarste, verhoogt de prijs van het Wagyu vlees.

Wat is wagyu vlees?

Het Japanse vlees wordt beoordeeld door de Japanse meat grading association op kleur, textuur en vetgehalte. Wagyu beef, of wagyu steak met een aanduiding: FB A5, is de hoogste kwaliteit, waarbij de letters FB (Full Blood) aangeven dat het een 100% wagyu ras betreft. Bij Wagyu draait alles om het hoge vetgehalte versus de spiermassa. Dit zie je terug in de kenmerkende marmering in het vlees. Juist dit hoge vetgehalte geeft de unieke smaak en het gevoel alsof het vlees smelt in je mond. Ga je Wagyu vlees bakken? Dan bak je het al in 2 tot 3 minuten rosé en hoef je geeneens boter te gebruiken. Dit geldt zowel voor een Wagyu burger als een Wagyu bavette.

Wagyu vlees eten in een restaurant

Wagyu vlees is zo populair, dat er zelfs een luxe grillrestaurant is met de naam Wagyu, te vinden in Durbuy. In dit restaurant staat vlees centraal en wordt het op dusdanig kundige wijze bereid, dat het een vermelding in de Gault & Millau heeft opgeleverd. Vanwege de hoge prijs van Wagyu vlees, zul je het niet in elk restaurant op de menukaart tegenkomen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf Wagyu vlees kopen in België. Zo kweekt boer Filip Meysmans bijvoorbeeld 100% Wagyu runderen op het Hof Van Ossel. Om de mythe te ontkrachten; de koeien krijgen inderdaad een uitgebalanceerd dieet, maar speciale koeienmassages of klassieke muziek komt er niet aan te pas.

Ben je benieuwd naar de smaak van dit bijzondere vlees? Informeer dan eens bij een slager in de buurt of er Wagyu ingekocht kan worden. Je vindt de dichtstbijzijnde slagerij door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Wagyu vlees