Organiseer je een vlees fondue? Dan wil je hier natuurlijk de lekkerste vleessoorten voor gebruiken. In principe kan elke vleessoort in de fonduepan, zolang het maar niet te vochtig is. Het beste vlees voor de fondue is dan ook vers van de slager en niet uit de diepvries. In deze blog vertellen we je meer over welk vlees je allemaal kunt gebruiken voor een gezellige fondue.
Verschillende opties voor fondue vlees
Bij het samenstellen van het vlees voor een fondue, kun je zelf stukken vlees bij de slager kopen of kiezen voor een kant-en-klare schotel van de slagerij. Bijna elke slager biedt fondueschotels of fondue pakketten aan, waarbij het vlees al in blokjes is gesneden. Sommige slagers bieden hier ook bijbehorende sauzen en rauwkost bij aan, zodat je thuis helemaal niets meer hoeft te doen. Dat is wel zo makkelijk en scheelt je een hoop tijd. Bovendien zijn de schotels geportioneerd, dus koop je nooit teveel. Heb je een voorkeur voor bepaalde vleessoorten? Dan houdt de slager hier van harte rekening mee.
Welk vlees kies je voor de fondue?
Of je nu de verschillende vleessoorten in olie in de fonduepan bereidt, of in bouillon, in principe kan elke vleessoort gebruikt worden voor een fondue. Van rund-, schaap- en lamsvlees, tot kalfs-, kippen- of varkensvlees. Hierbij hoef je jezelf niet enkel te beperken tot in blokjes gesneden vlees, je kunt ook gepaneerde en gehakte vleessoorten toevoegen aan je fonduevlees. Zo zijn mini-schnitzeltjes en mini-gehaktballetjes bijvoorbeeld een grote hit bij kinderen.
Tips voor een fondue met vlees
Je kunt bij een fondue het vlees naturel serveren, maar van tevoren op smaak maken met een lekkere marinade of je fondue vlees lekker inwrijven met kruiden, zorgt voor extra verrassende smaken. We geven je alvast een aantal ideeën ter inspiratie:
- Vlees marinades: Door je vlees te marineren voorafgaand aan de fondue, geef je een extra twist aan de avond. Je kunt er zelfs voor kiezen om er een thema fondue van te maken, met allerlei Oosterse marinades en kruiden, Mexicaanse of juist Amerikaanse marinades. Vrijwel elke supermarkt verkoopt kant-en-klare zakjes waar je enkel nog wat olie of water aan hoeft toe te voegen. Leg het vlees hier 3 uurtjes in en klaar zijn je smaakmakers. Gebruik je liever geen kant-en-klaar producten? Kijk dan eens online naar verschillende marinade recepten, of vraag er eens naar bij de slager.
- Vleesbereidingen: Naast de reepjes biefstuk, kippenblokjes en gehaktballetjes, kun je ook enkele bereidingen toevoegen aan de fondueschotel. Wat dacht je van stukjes ossenhaas, die je aan de buitenzijde hebt bedekt met een peperkorstje, stukjes varkenshaas die je met spek omwikkelt, of blokjes lamsvlees die je een korstje geeft van gemengde nootjes?
- Snacks: Ter afwisseling, of voor de kinderen, kun je ook mini-snacks toevoegen aan de fondue. Zo kun je bijvoorbeeld kipnuggets en mini-frikandellen op tafel zetten.
Voeg aan al het vlees lekkere frisse salades toe, vers gesneden stokbrood, cherrytomaatjes, schijfjes komkommer, uienringen en verschillende sauzen, en je fondue is helemaal compleet.
Wil je meer tips en ideeën voor de fondue? Vraag het eens aan een slager in de buurt, die je kunt vinden door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.