Wat is rood vlees?

28 november 2024 · door Tara

Ga je naar de slager, dan heb je de keuze uit heel veel verschillende vleessoorten. Wist je dat er verschil zit in rood vlees en wit vlees? Niet iets waar je dagelijks bij stilstaat, waarschijnlijk, tijdens het boodschappen doen. Wat is rood vlees dan eigenlijk precies en heeft het ook gezondheidsvoordelen? In deze blog vertellen we je daar alles over.

Wat is rood vlees eigenlijk?

Bij vlees kun je onderscheid maken tussen twee hoofdgroepen: rood vlees en wit vlees. Bij rood vlees, denken we direct aan grote lappen biefstuk, varkenshaasjes of ander vlees dat rood van kleur is wanneer je het ziet. Maar wat valt er onder rood vlees? Alle vleessoorten afkomstig van zoogdieren, zowel wild als gekweekt, vallen onder rood vlees. Eet je kip of gevogelte? Dan eet je geen rood vlees, maar zogenaamd wit vlees. Overigens noem je bewerkt vlees van zoogdieren, zoals hamburgers, hesp en worst, ook gewoon rood vlees. 

Gezondheidsvoordelen van rood vlees

Belgen zijn echte vleeseters en genieten van zowel vlees op hun boterham als bij de avondmaaltijd. Maar liefst 17% van de Belgen geeft zelfs aan dagelijks vlees te eten. Een gezonde keuze wanneer je beseft dat vlees een belangrijke bron van voedingsstoffen is. Zo bevat rood vlees veel eiwitten, voor een gezonde huid, haren en nagels bijvoorbeeld. Maar ook ijzer, zink en vitamine B12, dat weer goed is voor je bloed en zenuwstelsel. Ook draagt het eten van rood vlees bij aan herstel en opbouw van je spieren, dankzij de aanwezige hoeveelheid van aminozuren.

Waarom minderen met rood vlees?

Ondanks het gegeven dat we gemiddeld 82 kilo vlees per persoon per jaar eten, wil een kwart van de vleeseters toch minderen met het eten van rood vlees. Dat is niet voor niets en op zich een gezonde keuze. Teveel rood vlees eten kan namelijk ongezond zijn en de kans op dikkedarmkanker vergroten en je cholesterolgehalte negatief beïnvloeden. Dat komt hierdoor:

  • Heemijzer: In rood vlees komt het mineraal heemijzer voor. Een ijzersoort die overigens in alle dierlijke producten voorkomt, maar rund- en lamsvlees bevatten een hoger gehalte. Hoe roder het vlees, hoe hoger het gehalte aan heemijzer. Dat komt doordat heemijzer juist zorgt voor de rode kleur van het vlees. Helaas blijkt uit onderzoek dat heemijzer de wand van de dikke darm kan aantasten.
  • Carcinogenen: Wanneer rood vlees verwerkt wordt tot worsten, broodbeleg, gehaktballen, hamburgers en andere bewerkte vleesproducten, worden er conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Ook wordt bewerkt vlees gezouten, gerookt, gedroogd of gefermenteerd. Door rood vlees op die manier te bewerken, ontstaan zogenaamde carcinogenen, dat is de overkoepelende benaming voor kankerverwekkende stoffen.
  • Vetten: Vlees bevat een relatief hoog vetgehalte. Nu hebben we allemaal vetten nodig, maar in vlees vind je juist het ongezonde verzadigde vet. Teveel verzadigde vetten dragen bij aan een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Nu je dit leest, denk je misschien dat je beter geen rood vlees meer kunt eten. Maar rood vlees blijft gezond wanneer je maximaal 300 gram onbewerkt rood vlees per week eet en maximaal 30 gram bewerkt rood vlees. Enkele rood vlees voorbeelden die op die manier in een uitgebalanceerd dieet passen, zijn bijvoorbeeld: biefstuk, rosbief, varkenshaas, vers paarden-, lams- en schapenvlees. Wil je graag bewerkt vlees eten, zonder additieven? Informeer dan eens bij een slager in de buurt naar de ingrediënten en mogelijkheden. Je vindt de dichtstbijzijnde slager door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

 

Rood vlees