Hoe lang kun je vlees bewaren in de diepvries?

04 december 2024 · door Tara

Stel, je doet boodschappen voor de hele week en had bedacht dat je lekkere gehaktballetjes ging maken, een keertje stoof zou eten en een dagje biefstuk. Maar gedurende de week veranderen de plannen en krijg je al dat vlees niet op. Dan is de diepvries een goede optie om je vlees in te bewaren, zodat je het op een later tijdstip alsnog kunt bereiden. Maar hoe lang kun je vlees eigenlijk bewaren in de diepvries? Je leest er alles over in deze blog.

Vlees bewaren vanaf de oertijd

Je vlees bewaren in de diepvries is voor ons de gewoonste zaak van de wereld. Maar hoe zijn we überhaupt op het idee gekomen dat je vlees kunt bewaren? Het blijkt dat de mens al in de oertijd had ontdekt, dat je vlees kunt bewaren in koelere ruimtes. Hier werden de onverwarmde delen van de grot voor gebruikt. De Eskimo’s hingen vis en vlees gewoon buiten in de ijskoude wind en de Romeinen, Grieken, Mesopotamiërs en Chinezen, bouwden speciale ijskelders, gevuld met ijsblokken uit de rivier, om vlees in te bewaren. Pas rond 1910 werd de eerste vriezer uitgevonden en het duurde nog tot de jaren 70 voordat een vriesvak in de koelkast, of een aparte vriezer in huis, gemeengoed was geworden.

Wat gebeurt er wanneer we vlees invriezen?

Wanneer we vlees in de diepvries leggen, gebeurt er iets met de structuur. Dit komt doordat vlees spieren bevat en die spieren bestaan voor zo’n 75% uit water. Gaan we vlees invriezen, dan verandert al dit water in ijskristallen. Wanneer je het vlees langzaam invriest, worden die ijskristallen zo groot, dat ze de celstructuur aantasten. Hierdoor wordt het vlees minder mals en kan het zelfs uitdrogen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je vers vlees eerst een dag in de koelkast bewaart en daarna alsnog in de vriezer legt. Koop je bevroren vlees en leg je dit thuis direct in de vriezer? Dan blijft het vlees op -18 graden bewaard en vormen zich veel kleinere ijskristallen die geen invloed hebben op de structuur van het vlees.

Hoe lang kun je vlees bewaren in de diepvries?

Hoe lang je vlees kunt bewaren in je vriezer hangt af van het soort vlees, de temperatuur van je vriezer, de manier van verpakken en het formaat van het vlees. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer je het kunt bewaren. Laten we kijken naar de gemiddelde bewaartijd van bevroren vlees:

  • Rundvlees: Stoofvlees, runderlapjes en andere soorten rundvlees, kun je tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
  • Gehakt: Of je nu bevroren gehakt in de vriezer legt, of een pak hamburgers, je eet het bij voorkeur binnen 2 maanden op.
  • Lam, varken en kalf: Voor lam, varken en kalfsvlees geldt hetzelfde als gehakt, dit eet je binnen 2 tot maximaal 3 maanden op.
  • Gevogelte: Een kipfilet of eendenborst, kun je ingevroren na 9 maanden nog met een gerust hart opeten.

Wil je gebakken vlees invriezen? Beperk de bewaartijd dan tot maximaal 3 maanden. Het kan natuurlijk ook altijd gebeuren dat je een stukje ontdooid vlees terug wil invriezen. Dit kan prima, maar alleen wanneer je het vlees hebt laten ontdooien in de koelkast en niet op kamertemperatuur.

Wil je meer tips en advies over het invriezen en bewaren van vlees? Vraag het eens aan een slager uit je buurt. Die kun je vinden door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Vlees bewaren