Wat is een beenhouwer?

05 mei 2025 · door Tara

Vlees kun je bij veel verschillende winkels kopen. In de supermarkt, bij de slagerij of ambachtelijke slager en bij een beenhouwer. Voor het beste vlees ga je natuurlijk naar een beenhouwer in de buurt. Maar wat is een beenhouwer precies? In deze blog lees je alles over de beenhouwerij.

Wat is een beenhouwer?

De benaming beenhouwer is niets anders dan een ander woord voor slager en wordt voornamelijk in Vlaanderen gebruikt. Beenhouwers zijn gespecialiseerd in het uitbenen van vlees, zodat het makkelijk verwerkt kan worden tijdens het koken. Zo hoef je niet met een hele koeienpoot naar huis, maar koop je een stukje dat je direct in de pan kunt braden. Naast uitbenen weet een beenhouwer hoe hij worsten kan draaien van vlees, charcuterie en paté kan bereiden of bijvoorbeeld kant-en-klare bereidingen voor complete schotels. In een Belgische beenhouwerij vind je dan ook vaak klassiekers zoals vol-au-vent, côte à l’os en stoofvlees.

Waar vind je een goede beenhouwer?

Beenhouwers kunnen niet alleen een winkel hebben waar vlees wordt verkocht, maar kunnen ook werkzaam zijn in een supermarkt, bij de traiteur, de groothandel of bij de poelier bijvoorbeeld. Je komt een beenhouwer dan ook overal tegen. We zetten een aantal bijzondere beenhouwerijen in België voor je op een rij:

  • Beenhouwer Brasschaat: Tom en Rosalie starten in 2022 hun eigen Vleesatelier Van Tricht & Roest. Vanuit een passie voor vlees vind je hier naast kwaliteitsvlees ook huisbereide charcuterie en traiteurgerechten. Naast rund van de Belgische Wit-Blauw kun je bij het Vleesatelier terecht voor wekelijks wisselende runderrassen zoals: Holsteiner, Kobe Wagyu, Angus, Simmental en andere rassen.
  • Beenhouwer Mortsel: Slagerij Decruyenaere wint prijs na prijs met zijn mooie vlees. De kwaliteit, smaak, kleur en het versnijden zijn hier constant, waardoor je altijd verzekerd bent van het beste stuk vlees op je bord. Hoe kan het ook anders, wanneer je al sinds 1966 in het slagersvak werkzaam bent en de zaak wordt overgedragen van vader op zoon.
  • Beenhouwer Antwerpen: Bij de Butcher’s Store is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Hier koop je enkel vlees van boeren die geselecteerd zijn door de beenhouwer en persoonlijk zijn bezocht. Voor vlees van topniveau koop je vlees, charcuterie en traiteurgerechten bij een van de 3 vestigingen van de Butcher’s Store.
  • Beenhouwer Turnhout: Slagerij Dockx is al actief als zelfstandige beenhouwerij sinds 2007. Dat hier kwaliteitsvol, ambachtelijk bereid, vlees wordt verkocht, blijkt wel uit het feit dat de zaak maar blijft groeien. Met het enorme aanbod heerlijke vleessoorten, panklare gerechten, bereide gerechten, charcuterie en salades, vind je hier zeker wat je zoekt.
  • Beenhouwer Aalst: Voor een slagerij gespecialiseerd in buitenlandse rassen en gerijpt vlees, ga je naar Culinaire Slagerij D’haens. Elk karkas wordt volledig in eigen atelier uitgebeend en in de winkel vind je enkel huisbereide producten. De pensen van D’haens zijn geliefd in de ruime regio rondom Aalst.

Woon je niet in de buurt van de plaatsen die we hierboven benoemen? Vul dan je postcode in op de startpagina van deze website en vind een beenhouwer in de buurt.

Info